سبد معیشت تهرانی ها بیش از 23 میلیون منطقه است تقصیر گرانی را به گردن یکدیگر نیندازیم!

ایلانا نوشت: در حالی که سبد خرید کارگران بیش از حد معمول خالی است، مسئولان توپ را به زمین یکدیگر می اندازند و خود را در شتاب نرخ تورم مقصر می دانند. وزیر اقتصاد اخیراً از همین راهکار استفاده کرد و گفت: «خوب کار کردیم، افزایش تورم مرداد ماه تقصیر ما نیست».

گزیده پست‌ها: مدیر عامل شرکت بیمه ملت و اعضای هیات مدیره با مدیرعامل بیمه مرکزی دیدار کردند.

در مرداد ماه امسال تورم واحدی خانوارها 39.8 درصد بوده است. همچنین در مردادماه شاخص بهای مصرف کننده کشور با 2.4 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 197.7 و نسبت به ماه مشابه سال قبل 39.8 درصد افزایش یافت. همچنین در 12 ماه منتهی به مردادماه تورم 46.7 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.

همچنان در مرداد ماه تورم ماهانه داشتیم، یعنی با وجود محاسبات مرکز آمار و نگاه سطحی و تقلیل گرایانه به سبد تورمی این نهاد، در دومین ماه تابستان امسال «همه چیز» نسبت به ماه قبل گران شد؛ در مرداد 1402 تورم ماهانه خانوارهای کشور معادل 2.4 درصد بوده است. تورم ماهانه گروه های اصلی «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» 2.6 درصد و برای گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» 2.4 درصد بوده است.

در مرداد 1402، نرخ تورم سالانه کشور 7/46 درصد است و تغییرات آن در دهک‌ها از 4/46 درصد برای دهک نهم تا 2/48 درصد برای دهک اول متغیر است.

این اطلاعات چندان قابل اعتماد نیست. اما خوب نشان می دهند که گرانی چیزهای مهم فقط موجی است که هرگز نمی تواند متوقف شود! اما در این مورد وزیر اقتصاد تقصیر را متوجه وزارت راه و شهرسازی و مشخصاً حوزه مسکن می کند و ضمن توجیه تورم مردادماه می گوید: جابه جایی مستاجران و افزایش قیمت در مردادماه. تورم را تحت تاثیر قرار داده است». این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی در سوی دیگر ماجرا ایستاده است که به نوعی از عملکرد زیرمجموعه های خود دفاع می کند و مدعی است «قیمت ها در حوزه مسکن 15 درصد کاهش یافته و این روند ادامه خواهد داشت».

خاندوزی پیشتر مدعی شده بود «دولت سیزدهم موتور تورم را خاموش کرده است». اگرچه این موتورها هرگز خاموش نشدند، اما در مرداد ماه با سرعت بیشتری به کار خود ادامه دادند و وزیر اقتصاد در توجیهی تصویری گفت: برآورد دولت این است که این افزایش سطح تورم تا حد زیادی ناپایدار است و با در نظر گرفتن سطح تورم. سهم بالای 30 درصد افزایش اجاره بها مربوط به تورم است، این روند رشد معکوس است و بنابراین افزایش نرخ تورم پایدار نیست.

وقتی بیش از یک سال است که در اقتصاد ایران با تورم بالای 40 درصد (در واقع ابرتورم مزمن و پایدار) مواجه هستیم، چگونه این افزایش نرخ تورم ناپایدار است؟ قول کنترل تورم را ندادید؟! فرامرز توفیقی (فعال کارگری) در این خصوص می گوید: نتایج افزایش قیمت کالاهای اساسی زندگی طی ماه ها منجر به کاهش قدرت خرید و رکود در بازار شده است. اگر تورم تا حدی تثبیت شده، نتیجه فقیر شدن مردم است، امروز 500 هزار منطقه گوشت فروخته نمی شود، در نتیجه حیوانات زنده به خارج فرستاده می شوند تا فاسد نشوند.

کاهش روند نمودار رشد تورم به دلیل کاهش قدرت خرید و روی آوردن مصرف کننده به مواد جایگزین بی کیفیت است. وقتی تقاضا و عرضه با هم برخورد می کنند و تقاضا وجود ندارد، تولیدکننده باید قیمت ها را تا حدودی تعدیل کند، این به معنای کاهش تورم نیست.

وی ادامه می دهد: در هفته های گذشته مسئولان دولتی برداشت دلار دولتی برای واردات گوشت را تکذیب کردند اما شاهد هستیم که یک کیلو گوشت منجمد به قیمت 400 هزار تومان فروخته می شود، بنابراین به این نتیجه می رسیم که دلار دولتی برای گوشت برداشت شده است. تورم آهسته و خزنده در تمام سطوح فروکش می کند.

در این صورت سبد معیشت به چه حدی رسیده است؟ توفیقی با اشاره به فرمول های علمی و قابل اعتماد بر اساس جدول نیازهای غذایی یک خانواده متوسط ​​3.3 نفره می گوید: در کمترین حالت و با در نظر گرفتن حداقل معیارها، حداقل سبد معیشت به 19 میلیون و 400 هزار منطقه رسید. این نسبت به سادگی با اعمال ضریب به دست می آید، اما اگر بهای تمام شده مسکن را با دقت در نظر بگیریم و وزن مسکن را در محاسبه لحاظ کنیم، سبد معیشت در تهران بیش از 23 میلیون تومان و در کلانشهرهای صنعتی مانند مشهد، اصفهان، بیش از 23 میلیون تومان است. و تبریز بین 20 تا 22 میلیون منطقه است.

در این صورت ادعای پرداخت 69 درصد از سبد معیشت از سوی معاونت روابط کار، با واقعیت زندگی کارگر مطابقت ندارد. به گفته توفیقی، حتی اگر یارانه را هم در نظر بگیریم – که اقدام عادلانه ای نیست – به این سطح از پوشش نمی رسیم.

با این کار از یک سو سعی می کنند عدم رعایت قانون در رده دستمزد کارکنان را پنهان کرده و اعداد و ارقام اشتباهی را در مورد میزان پرداخت دستمزد افشا کنند و از سوی دیگر قادر به اغراق در مورد حقوق نیستند. آنها را کنترل کنید و آنها را مثل توپ سرزنش کنید. آنها در زمین خالی اقتصاد از یکدیگر عبور می کنند.

برگردیم به اظهارات دو وزیر اقتصاد دولت؛ خاندوزی می گوید: اجاره مسکن مقصر افزایش تورم مردادماه است (گویا سبد تورم مرکز آمار آنقدر دقیق و جزئی است که نرخ اجاره مسکن را هم در بر می گیرد). بزارپاش مدعی شد که تورم در بخش مسکن مهار شده و 15 درصد کاهش یافته است. این هم ادعایی است که اگر به اجاره و خانه در تهران و شهرستان ها برویم، می بینیم که آنجا عرب نیست; امروز اجاره یک آپارتمان 60 متری قابل حمل در پست ترین نقطه تهران با 400 میلیون تومان رهن کامل غیر ممکن است.

آقای رعیتی فرد چگونه ادعا می کند که در حال حاضر نمی توان یک آپارتمان یک اتاقه را با قیمت 400.000.000 تومان اجاره کرد، به شرطی که سبد معیشت در دورافتاده ترین شهرها حداقل 19.400.000 و در تهران بیش از 23.000.000 باشد. که امسال 69 درصد «سبد هزینه» را با حقوق مصوب بستیم؟!

Mckenzie Elliott

عاشق عمومی قهوه. مزاحم خشمگینانه فروتن. Wannabe tv متعصب. حرفه ای موسیقی آزاد. بت نوجوان آینده.

دنبال کنید برای مطالب بیشتر

تماس با ما