توافق موقت ایران و آمریکا و منافع کشورهای منطقه

بعد –گمانه زنی ها درباره جزئیات توافق موقت و نانوشته ایران و آمریکا همچنان ادامه دارد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اخیرا واژه جدیدی در ادبیات مذاکرات هسته ای ابداع کرد و به عبارت «سند شهریور» اشاره کرد. وی گفت: مذاکرات ما با سایر طرف‌های برجام انجام و مکتوب شده است و سند موسوم به «سند سپتامبر» بین ما و سایر طرف‌ها آماده است.

گزیده پست‌ها: بسیجی کازرونی بر اثر اصابت چاقو جان باخت

بر اساس گزارش فردا، نصیر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن تشریح قصد امیرعبداللهیان در خصوص سند شهریور گفت: سخنان آقای وزیر در گفتگو بسیار واضح و روشن بود. سند سپتامبر سند جدیدی به حساب نمی آید و همان روند ایران و مذاکرات 1+4 بود. بر اساس برجام، پیش‌نویس نهایی مذاکرات برجام در سپتامبر 2022 (شهریور 1401) آماده بسته شدن و خروج همه طرف‌های توافق برجام بود، اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی‌اش با نگاه به وضعیت داخلی ایران اشتباه محاسباتی کردند. شورش‌ها و با سرمایه‌گذاری روی این آشوب‌ها و نیم نگاهی به روندهای در حال وقوع در اوکراین، فرصت را سوزاندند، فرصتی را از بین بردند، از نتیجه‌گیری و نتیجه‌گیری روند مذاکره خودداری کردند و بار دیگر نشان دادند که چیزی در دست ندارند. . اراده سیاسی و واقعی لازم برای بازگشت همه طرف ها به توافق است و مایل به انجام آن هستند.

این سخنان در حالی مطرح شد که برخی رسانه های غربی جزئیات گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را منتشر کردند که نشان می داد ایران سرعت غنی سازی 60 درصدی را کاهش داده است. کاهش سطح غنی سازی در این رسانه؛ این نشانه تمایل ایران برای حل مناقشات هسته ای خود و حرکت به سمت تنش زدایی تدریجی با ایالات متحده است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفت‌وگو با شبکه خبری الجزیره گفت: نصب دوربین‌های نظارتی بیشتر به تعهد طرف‌های باقی‌مانده در توافق هسته‌ای بستگی دارد و تنها به شرطی تحریم ها کامل شده است مذاکرات ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دارد و پرونده ذرات اورانیوم بسیار غنی شده اخیرا بسته شده است.

با توجه به این تحولات و تحولات، سؤالاتی مطرح می شود که پشت پرده توافق نانوشته و موقت ایران و آمریکا چیست و در سایه آن شاهد چه تغییراتی در روابط منطقه ای و بین المللی ایران خواهیم بود. توافق؟ قاسم محبعلی، دیپلمات و تحلیلگر سیاسی سابق ایرانی در یونان و مالزی. او به این سوالات پاسخ داد:

کاهش تنش بین ایران و آمریکا به نفع اکثر کشورهای منطقه است

دستیابی به توافق موقت بین ایران و آمریکا در سایه تنش زداییقاسم محبعلی گفت: کشورهای مختلف از جمله کشورهای عربی منطقه، چین و روسیه لزوماً منافع ملی یکسانی ندارند. برای اروپایی ها مهم است که بحران جدیدی در رابطه با بحران انرژی و جنگ اوکراین ایجاد نکنند و شاید از آنجایی که اولویت اروپا حل مناقشات ایران است، مسائل اوکراین به نوعی بر نگرش روسیه به درگیری های بین المللی ایران تأثیر بگذارد. در حقیقت با تشدید بحران های منطقه ای و بحران در خاورمیانه، فشار بر اروپا احتمالاً افزایش می یابد و هزینه ها نیز افزایش می یابد. بر این اساس است که اروپایی ها سعی می کنند جلوی هر نوع برنامه هسته ای در ایران را بگیرند و اختلافات بین المللی را حل کنند. چین نیز به نوعی از این وضعیت سود می برد. اگر بحران فروکش کند و ایران بتواند با سهولت بیشتری نفت صادر کند، تلاش روسیه برای افزایش قیمت نفت و دردسر غرب بیهوده و شاید به ضرر روسیه خواهد بود. زیرا اگر این مشکلات حل شود، چینی‌ها به جای خرید نفت از روسیه، نفت ایران را با قیمت ارزان‌تر و با حجم بیشتر می‌خرند.»

وی افزود: همچنین نتیجه دیگر این خواهد بود که قیمت نفت بالا نرود و تلاش روسیه و عربستان برای بالا نگه داشتن قیمت نفت در اوپک پلاس با شکست مواجه خواهد شد و البته آمریکایی ها بازی مضاعف خواهند داشت. با این سیاست بازی می کنند خودشان را پیش می برند. ایران به دلیل نیازهای خود و شرایط تحریمی مدتی به روسیه نزدیک بود اما باید در شرایطی که فرصت بهبود شرایط و برقراری روابط بین المللی را داریم تا جایی که می توانیم از فرصت های موجود استفاده کنیم. ممکن است.

البته بیشتر کشورهای منطقه به دنبال امنیت هستند، در حالی که اروپا و آمریکا علاقه ای به ایجاد بحران جدید در خاورمیانه ندارند. بایدن ترجیح می دهد پس از جنگ در اوکراین تا زمان انتخابات وارد «وضعیت پرخطر» نشود و از این طریق سعی در خنثی کردن بحران داشته باشد. آنچه امروز درباره توافق ایران و آمریکا می دانیم، وضعیت آماده باش است. به معنای یخ زدن یا متوقف کردن همه چیز است.»

غیر قابل پیش بینی بودن آینده روابط ایران و آمریکا

سفیر سابق ایران در مالزی و یونان گفت: سیاست تا حد زیادی تابع شرایط زمانی و مکانی است و بر اساس شرایط تنظیم می شود. تنظیم خط مشی برای موقعیت های مختلف برای محافظت از منافع و کسب منافع بیشتر مناسب است. سیاست مانند کشاورزی است. کشاورز فقط بذرها و آب و هوا، آفتاب، آفات و غیره را می کارد. تا حد زیادی خارج از کنترل کشاورز است، بنابراین ما نیز سناریوهای مختلفی بعد از انتخابات ایالات متحده داریم.

اگر دموکرات ها در قدرت باشند و جنگ در اوکراین به پایان برسد، شاهد سناریوی متفاوتی با روی کار آمدن جمهوری خواهان و پایان نگرفتن جنگ در اوکراین خواهیم بود. سیاست ها بسته به شرایط پیش رو تغییر خواهد کرد. اتفاقاً در ایران هم همین‌طور است و نوسانات شرایط داخلی و منطقه‌ای ممکن است در تصمیم‌گیری‌ها تأثیر بگذارد. بنابراین نمی توان سال آینده را به طور دقیق پیش بینی کرد.»

وی افزود: پیش بینی شیوع بیماری کرونا و تاثیر همه جانبه آن بر اقتصاد، جامعه و حتی سیاست به طور کلی غیرممکن بود. این بیماری چندین سال است که جهان را فرا گرفته است. اگرچه موضوع جنگ در اوکراین محتمل بود، اما نمی‌توان پیش‌بینی کرد که دقیقاً چه زمانی آغاز می‌شود و چه مدت ادامه خواهد داشت.

در حال حاضر بیشترین محبوبیت در میان جمهوری خواهان، دونالد ترامپ است و اگرچه حزب دموکرات نیز شانس بایدن را بالا می داند، اما نمی توان چیزی را پیش بینی کرد و باید منتظر زمستان بود که مبارزات انتخاباتی جدی می شود. توجه داشته باشید که حتی نامزدهای جمهوری خواه و دموکرات نیز سیاست های متفاوتی در مورد انتخابات دارند. سیاست های نامزدها حتی می تواند در مورد جنگ در اوکراین کاملاً متفاوت باشد. بنابراین چشم انداز روشنی از آینده نداریم. آنچه مهم است این است که در شرایط کنونی طرفین ترجیح می دهند در خاورمیانه بحران ایجاد نکنند و حفظ آرامش خاورمیانه به نفع همه است.

مشکل هسته ای ایران به یک مشکل مزمن تبدیل شده است

مدیرکل سابق خاورمیانه و شمال آفریقا وزارت امور خارجه گفت: برجام دوره هشت ساله خود را به پایان رساند. بقیه قطعنامه شماره 2231 است. این تصمیم تا سال 2025 اعتبار دارد به گفته وزیر امور خارجه آمریکا و سخنگوی کاخ سفید، تحریم‌ها لغو نمی‌شوند، اما ممکن است برخی از بخش‌های تحریم‌ها در صورت اقتضا اصلاح شود یا امتیازاتی به ایران داده شود. این موارد با توجه به شرایط اجرا می شود و اعمال تحریم ها از سوی آمریکایی ها و اروپایی ها بسته به شرایط متفاوت خواهد بود.

نکته مهم این است که برخی به اشتباه فکر می کنند بعد از انتخابات آمریکا همه چیز تغییر خواهد کرد اما در واقع تغییرات پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید تغییر خواهد کرد. یعنی با وجود اینکه انتخابات در سال 2024 برگزار می شود، تغییر رئیس جمهور از ژانویه 2025 انجام می شود. قطعنامه شماره 2231 نیز در ژوئن 2025 تنظیم می شود. این رزولوشن تا آن زمان فعال است و پس از اتمام زمان ذکر شده همه چیز مشخص خواهد شد. در آن زمان، اولویت بندی جدیدی انجام می شود تا مشخص شود که آیا موضوع اوکراین، موضوع هسته ای ایران یا سایر موضوعات در اولویت قرار می گیرند. حتی ممکن است اتفاقات جدیدی رخ دهد و بر مسئله ایران سایه افکند.»

او اضافه کرد: “مشکل هسته ای ایران به یک مشکل مزمن تبدیل شده است و در حال حاضر راه حل روشنی برای آن وجود ندارد مگر اینکه توافقی جدی و تمام عیار بین ایران و ایالات متحده حاصل شود که شامل تمام جزئیات مهم باشد. . چندی پیش موضوع هسته ای ایران به سقف خود رسیده بود و اگر از این حد فراتر می رفت، کشور را به عنوان یک کشور کاملا صلح آمیز ترک می کرد. بنابراین چاره ای نبود، یا در وضعیت قبلی باقی بمانیم یا فعلاً نکاتی را در نظر بگیریم و به سمت غنی سازی زیر 60 درصد برویم. این نکته را هم در نظر بگیریم که اقتصاددانان بارها هشدار داده اند که اگر ایران در راستای کاهش تحریم ها گام برندارد و در نتیجه در جهت کاهش تورم و بهبود وضعیت معیشتی مردم گام برندارند، شاهد سه گانه خواهیم بود. – بحران تورم رقمی در کشور از این رو برای کنترل همه این شرایط، امتیازاتی داده ایم و به سمت کاهش تنش و تثبیت شرایط داخلی حرکت کرده ایم.

Giovanna Yu

گیک بیکن. ماون قهوه. ارتباط ظریف جذاب. متخصص مواد غذایی به طرز خشمگینی فروتن.

محتوای جدید برای شما

تماس با ما