فرارو- مرکز آمار ایران در گزارشی به بررسی شاخص بهای تولیدکننده در بخش های خدمات و صنعت در تابستان 1401 بر اساس پایان سال 1394 پرداخت. تولید کننده تورم به عنوان پیش بینی کننده مصرف کننده تورم در نظر گرفته می شود. در فصل تابستان 1401، شاخص بهای گروه تولیدی 750.9 بوده که نسبت به فصل قبل 2.3 درصد کاهش، نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 30.1 درصد افزایش داشته است. در فصل جاری در چهار فصل گذشته، در مدت مشابه سال قبل 40.4 درصد افزایش داشته است (تورم سالانه).
لطفا فرار کنید کاهش 14.8 درصدی تورم فصلی در بخش صنعت، خبر از وقوع رکود در این بخش خواهد داد. همچنین بر اساس این گزارش، در تابستان سال جاری شاخص بهای تولیدکننده برای بخش های مختلف خدماتی 560 بوده که نسبت به فصل قبل 16.2 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 56.1 درصد افزایش داشته است.
همچنین تورم سالانه بخش خدمات با مقایسه چهار فصل منتهی به فصل جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می دهد که شاخص بهای این بخش 49.7 درصد رشد داشته است. در تابستان 1401 نسبت به بهار خدمات تورمی 2.4 درصد افزایش یافت.
رکود چگونه رخ داد؟
احسان سلطانی کارشناس مسائل اقتصادی گفتگو با فرارو وی با اشاره به اینکه مدتی است که میدانستند رکود تورم در اقتصاد ایران با تشدید همراه است، گفت: قیمت ارز 9 برابر شده و شاخصهای قیمتی محصولات غذایی 8 برابر شده است. رشد چند برابری در چند سال گذشته، در حالی که حقوق و دستمزد به طور متوسط است. در چنین حالتی یک رکود طبیعی رخ می دهد. مشکل آنقدر پیچیده نیست که نتوان آن را پیش بینی کرد.
وی افزود: در چند سال گذشته همواره کارشناسان نسبت به افزایش تورم و وقوع تورم راکد هشدار داده بودند اما امسال دولت های مختلف به هشدارهای کارشناسان توجهی نکردند. طبیعتا در حال حاضر قیمت ارز طی ده روز گذشته بین 20 تا 25 درصد افزایش یافته است، اما حقوق و دستمزد ثابت مانده است، بنابراین با رکود بیشتری مواجه خواهیم شد.
سلطانی گفت: در این شرایط روز به روز از قدرت خرید مصرف کننده کاسته می شود. طبیعتا در چنین شرایطی سطح تقاضای عمومی در اقتصاد با کاهش مواجه است و عرضه نیز به همین نسبت کاهش می یابد. زیرا در بازار مشتری معناداری برای خرید کالا وجود ندارد. از سوی دیگر مدام مشاهده می کنیم که برخی کارشناسان و مسئولان دولتی اعلام می کنند که نرخ ارز در حال کاهش است یا به نوعی کاهش یافته است. در طول این دو دهه همیشه هر چند سال یکبار با یک شوک قیمتی مواجه بوده ایم.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: نباید هر چند سال یک بار با پدیده جهش قیمت ها مواجه شویم. چرا که مسئولان دولت های مختلف با در نظر گرفتن امکانات و منابعی که در اختیار کیشور بود، می توانستند به خوبی کیشور را مدیریت کنند، اما با توجه به سوء مدیریت ها و ناکارآمدی هایی که وجود دارد، وضعیت کیشور تا امروز سقوط کرده است. از سوی دیگر متاسفانه به نظر می رسد این رکود و تورم روز به روز با افزایش و شدت مواجه خواهد شد و همه نشانه ها نیز حکایت از عدم اراده برای تغییر شرایط دارد.
سلطانی ادامه داد: پیامدهای این رکود نیز کاملاً مشخص است; از یک سو با کاهش قدرت خرید مردم مواجه هستیم که ناشی از نابرابر بودن نرخ تورم و شاخص هایی مانند نرخ ارز نسبت به افزایش سالانه حقوق و دستمزد است، از سوی دیگر بروز چنین مواردی پدیده ای منجر به کاهش تقاضا در بازار می شود که باعث این موضوع می شود و جنگ دومینوی واحدهای تولیدی و کارخانه ها را در پی خواهد داشت که بیکاری گسترده را نیز در پی خواهد داشت. بنابراین تا زمانی که این چرخه وجود دارد، وضعیت اقتصادی جوانان نسبت به یک سال گذشته با وخامت بیشتری روبرو است.
این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اینکه عملاً در دهه های گذشته کشورهای مختلف نتوانسته اند برای بهبود وضعیت اقتصادی کیشور اقداماتی انجام دهند، گفت: ترکیه را در مقایسه با کیشور ببینید با چه رشدی مواجه بوده و توانسته است به آن دست یابد. در ده سال گذشته او باید از راه های مختلف درآمدهای هنگفتی به دست آورد در حالی که در این ده سال با پدیده فرسودگی اقتصادی و زیرساختی در کشور مواجه هستیم. به عنوان مثال در بحث حمل و نقل و به طور کلی حمل و نقل در خصوص نوسازی یا تجهیز ناوگان اعم از مترو و اتوبوس اقدامی انجام نداده ایم. در همه زمینه های اقتصادی نیز وضعیت مشابهی وجود دارد، بنابراین با فرسودگی اقتصادی زیرساخت های کشور، این رکود شدیدتر از گذشته می شود و ممکن است عواقب بسیار جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.