کمبود معلم به سطح هشدار رسیده است. بر اساس برخی آمار، کشور در حال حاضر با کمبود 10000 معلم کلاس درس مواجه است. به همین منظور روز گذشته جلسه غیرعلنی و ویژه ای با حضور وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان برنامه و بودجه در مجلس ملی برگزار شد. در این جلسه پیشنهاداتی برای حل این بحران ارائه شد. از جمله بازگرداندن معلمان بازنشسته طی 5 سال آینده.
رضا مرادصحرایی وزیر آموزش و پرورش، میثم لطیفی رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور و داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه روز گذشته و در جلسه غیرعلنی کمبود معلم را به مجلس آوردند. در دیدار نمایندگان با مسئولان کشوری، مشکل کمبود معلم در سال تحصیلی جدید مورد بررسی قرار گرفت.
اما آنچه از نطق در راهروهای مجلس مشخص است این است که جلسه صبح دیروز با تنش همراه بوده و وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان اداری-استخدامی هر کدام مقصر کمبود معلم هستند. دیگر سرانجام در جلسه غیرعلنی روز گذشته مقرر شد رئیس سازمان اداری و استخدامی برای مشکل کمبود معلم چاره اندیشی کند.
دلایل اثبات نشد
محمدحسن آصفری، نماینده اراک، نایب رئیس کمیسیون شورا و امور داخلی کشور در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس گفت: در جلسه غیرعلنی مجلس. روز گذشته وزارت آموزش و پرورش مشکل کمبود معلم را به عهده وزارت آموزش و پرورش ربط داد، اشتغال و این نهاد نیز مشکل را به وزارت آموزش و پرورش هدایت کرد. در واقع دلایل ارائه شده از سوی مسئولان سازمان امور استخدامی و وزارت آموزش و پرورش موجه نبود.
البته وزارت آموزش و پرورش گفته بود که کمبود معلم مشکلی است که از گذشته وجود داشته است، اما در چند سال اخیر چنین وضعیتی در وزارت آموزش و پرورش نداشتیم، مثلاً مشکلی در حوزه حقوق معلم یا تامین معلم در پایان سال.
اگرچه معلمان زیادی در کشور داریم که باید آموزش ببینند، آموزش ببینند و قانون کار تدوین کنند، اما متاسفانه جذب نشده اند. وی ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش و سازمان استخدامی قول داده اند مشکل کمبود معلم را در دولت حل کنند.
این نماینده مجلس در خصوص مناطقی که با کمبود معلم مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: تقریبا در بیشتر شهرها به ویژه در روستاها با کمبود معلم مواجه هستیم و گاهی از معلمان یا معلمان بازنشسته به دو صورت استفاده می شود. . برخی از 23 هزار کلاسی که از ابتدای مهرماه با آنها مشکل داشتیم به 10 هزار کلاس کاهش یافتند و قول دادند که این مشکل در این هفته حل شود.
بحران در راه است
همچنین نماینده مرودشت، عضو کمیسیون شورا و امور داخلی کشور، جلال رشیدی کوچی درباره کمبود معلم گفت: طبق برخی آمارها در کشور نزدیک به 10 هزار کلاس درس معلمی وجود ندارد. البته در حوزه انتخابیه من شرایط بهتر از سطح کشوری است.
اما آنچه مسلم است این است که ما در واقع کمبود معلم داریم و سازمان کار از این موضوع اطلاعی ندارد! وی ادامه داد: وقتی معلم کم داریم چه کنیم؟ یا باید معلم بگیریم یا باید کلاس هایمان را با شرایط فعلی بسازیم و تعطیل کنیم و فراتر از این دو حالت نیست. سازمان کاریابی باید به این موضوع توجه داشته باشد.
معلم لطیفی باید بفهمد که وقتی معلم سر کلاس نیست، وقتی شاگرد سر کلاس می رود، معلم نیست! سازمان کاریابی باید چاره ای بیندیشد و این وظیفه دولت است که معلمان را تامین کند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: در جلسه غیرعلنی این موضوع مطرح شد که وقتی کمبود معلم وجود دارد و همه می بینیم چرا چاره اندیشی نمی شود؟ فعالان، معلمان غیرانتفاعی و غیره در حال حاضر منتظر استخدام هستند
در جلسه دیروز چنین موضوعی مطرح شد که چرا این افراد با سابقه تحصیلی که در پروژه های مختلف آموزشی شرکت کرده اند اما در حال حاضر بیکار هستند برای رفع مشکل کمبود معلم به کار گرفته نمی شوند؟ این موضوعات در جلسه غیرعلنی مطرح شد و تنش هایی در جلسه به وجود آمد. رشیدی کوچی تصریح کرد: در نهایت قرار بر این شد که آقای لطیفی چاره ای بیندیشند; اما در واقع اگر این کار با سرعت بیشتری انجام نشود و مشکل کمبود معلم حل نشود، با بحران مواجه خواهیم شد. پس امیدوارم دوستان توجه کنند.
وی در خصوص علت کمبود معلم در سال تحصیلی جاری خاطرنشان کرد: هر ساله تعدادی از معلمان بازنشسته می شوند و باید جایگزین شوند. البته امسال آموزش و پرورش معلمان هم استخدام کرد اما نتوانست خواسته آنها را برآورده کند.
کاهش رتبه آموزش و پرورش ایران در منطقه
احمد علیرضابیگی نماینده تبریز، عضو کمیسیون شورا و امور داخلی کشور نیز به جلسه روز گذشته مجلس اشاره کرد و گفت: وزیر آموزش و پرورش معتقد است که در مقطعی نیروهای زیادی وارد آموزش و پرورش شدند. و مدت معافیت از خدمت مشمولانی که وارد آن نقطه شده اند به پایان رسیده است.
به گفته وزیر آموزش و پرورش در دو سال گذشته حدود 240 هزار نفر در وزارت آموزش و پرورش مشغول به کار شدند و این تعداد در 8 سال دولت آقای روحانی مشغول به کار شدند.
اگر بخواهند روند جذب معلمان را بهبود بخشند و دامنه آن را افزایش دهند، دوباره همان مشکل تکرار می شود. یعنی در نقطه ای قدرت خروجی به گونه ای خواهد بود که نمی توان آن را به راحتی تامین کرد.
وی ادامه داد: البته این موضوع مشکل لاینحلی نیست که نظام نتواند آن را حل کند. نکته اینجاست که پیش بینی های لازم صورت نگرفت و از 4 سال پیش معلوم بود که این همه معلم بازنشسته می شوند و باید برای این موضوع چاره اندیشی کرد.
اما با توجه به تغییرات مدیریتی آموزش و پرورش در 20 سال اخیر که هر سال یک وزیر یا رئیس آموزش و پرورش متوسط داریم، بی ثباتی در مدیریت، آسیب های جبران ناپذیری را به سطح تحصیلات دانش آموزان وارد کرده است. بنابراین با توجه به سطح تحصیلات منطقه رتبه ما به 11 کاهش یافته و شرایط خوبی نداریم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: چالش ها و راهکارهای موقتی که با تغییرات آموزش و پرورش ایجاد می شود، باعث شده تا برخی از استانداردهای آموزشی خود را کنار بگذاریم که این امر بر کیفیت آموزشی دانش آموزان تأثیر گذاشته است.
به گفته علیرضا بیگی، سال گذشته مشکل کمبود معلم نداشتیم. چون امسال معلمان زیادی بازنشسته شدند. وی با اشاره به خطاب قالیباف به دولتمردان شرکت کننده در جلسه غیرعلنی مجلس گفت: علاوه بر وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان استخدامی، رئیس مجلس نیز خواستار جلب رضایت یک نفر شد. تعداد مستمری بگیران تا 4-5 سال دیگر به خدمت خود ادامه می دهند و برای رفع این فاصله نیازی به اعزام نیرو به مدارس و دوره های آموزشی نیست.
البته این می تواند یک راه حل باشد. اما او این فرصت را از جوانی ما می گیرد. جوانان ما منتظرند که از دانشگاه فارغ التحصیل شوند و جذب تحصیل شوند.
این نماینده مجلس گفت: در حال حاضر یک میلیون معلم و 17 میلیون دانش آموز داریم. این بدان معناست که ما می توانیم به ازای هر 17 نفر یک معلم داشته باشیم. اما در عمل توزیع معلمان در جغرافیای ایران به گونه ای انجام نمی شد که توزیع متوازن بر اساس عدالت باشد. وی تاکید کرد: گفته می شود حدود 200 هزار معلم کمبود داریم.